Актуално

Мистериозна совалка на САЩ се върна след двугодишна мисия на Земята (ВИДЕО)

Мистериозна совалка на САЩ се върна след двугодишна мисия на Земята

Тайният американски военен космически самолет X-37B на Пентагона кацна в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида след 780 дни в непрекъснат полет в ниска орбита пише Монитор.
Самолетът е подобрил значително предишния си рекорд от 717 дни и 20 часа полет, съобщават американските Военовъздушни сили. Експерти отбелязват, че това е второ кацане на X-37B на базата във Флорида, докато останалите кацания са били в базата на ВВС Ванденберг в щата Калифорния.

Мистериозният космолет X-37B, построен от "Боинг", вече няколко години се използва от военните на САЩ за множество тестове. Мисиите на самолета стават все по-дълги, като това беше неговата пета поредна задача на ВВС по програмата Orbital Test Vehicle (OTV-5). Продължилият 780 дни полет е над три пъти по-дълъг спрямо първоначално предвидените 240 дни капацитет.

Военните не дават подробности за способностите и целите на X-37B. Неговите мисии също са засекретени. Все пак, след края на тази мисия, те съобщават, че самолетът е изпълнил всички цели. Той е извършил поредица от тестове, като е изпробвана експериментална електроника, нов тип охлаждане за дългосрочни космически полети и др. Изненадващо, този път военните споделят, че X-37B е бил използван и за пускането на малки сателити в орбита.

Сега на машината предстои кратка почивка, през която ще бъде прегледана и подготвена за следващата мисия. Тя се очаква през 2020 г., като отново подробностите за нея остават засекретени. Предишната мисия на X-37B продължи 718 дни и кацна през 2017 г.


Няма коментари